محدودیت های گمرکی مسافر

گمرک فرودگاه امام

قوانین و مقررات کالای همراه مسافر خروجی

وسایل شخصی و سفر
مسافران خروجی اعم از اینکه ایرانی یا خارجی باشند میتوانند علاوه بر وسایل سفر و لوازم شخصی، کالاهای ایرانی به هر میزان و کالای غیرایرانی تا سقف مقرر در آیین نامه مسافران ورودی را همراه ببرند مشروط بر آنکه هر دو گروه کالا جنبه تجاری پیدا نکند. به استناد تبصره ماده ١٣٥آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی: عبارت است از اشیای نو و مستعمل یک مسافر که ممکن است بطور معمول و عرفی در طول سفر برای استفاده شخصی وی لازم باشد، این لوازم مشمول معافیت بوده اما شامل کالاهایی که جنبه تجاری دارد نخواهد شد .در ضمن تشخیص کالای شخصی یا تجاری از کالا با گمرک است .
ماده ١٣٦آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی
بر اساس ماده 136مسافرین ورودی و یا خروجی از قلمرو گمرکی موظفند کالای همراه خود را به گمرک اظهار نمایند این اظهار می تواند بصورت شفاهی انجام شود و چنانچه از طرف گمرک به آنان اظهارنامه مخصوص مسافری داده شود باید آن را با دقت تنظیم و به گمرک تسلیم نمایند. چنانچه مسافر اجناس خود را جاسازی وبه گمرک اظهار نکرده باشد و گمرک بر اثر بازرسی آنها را کشف نماید، مشمول مقررات قاچاق خواهد بود. شایان ذکر است در مرزهایی که گمرک از نظام دو مسیر سبز و قرمز برای کنترل های گمرکی اقدام می نماید انتخاب مسیر توسط مسافر به منزله اظهار کالای خود می باشد و در صورت انتخاب مسیر سبز به این معنی خواهد بود که کالایی برای اظهار به گمرک ندارد . در صورت درخواست مسافر مقیم ایران که قلمرو گمرکی کشور را ترک می نماید گمرک ملزم است بخشی از کالای همراه وی را که مجاز به خروج آن می باشد مشخص نماید تا در موقع ورود مجدد به کشور از پرداخت حقوق ورودی معاف شود. اتباع خارجی که بطور رسمی در ایران به کار یا تحصیل اشتغال دارند در پایان کار یا تحصیل میتوانند لوازم منزل خود را در حد متعارف بدون ارائه مجوز یا کارت بازرگانی از کشور خارج نمایند .

محدودیت ها گمرکی مسافر در هنگام خروج از کشور

1میزان ارز همراه مسافر خروجی
خروج ارز، اسناد بانکی و اوراق بهادار بی نام برای هر مسافر تا سقف 5 هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها مجموعا مجاز بوده و مازاد بر آن مقدار می بایست ضمن تنظیم اظهارنامه و ارائه به گمرک و رعایت تشریفات مربوطه، نیاز به مجوز بانک نیز دارد.
2فرش و گلیم دست بافت
خروج فرش دست بافت تا میزان متراژ 20 متر مربع مجاز می باشد.(به کشورهای عراق و عربستان و سوریه ممنوع می باشد)
3خروج طلا و نقره
خروج زیورآلات شخصی از انواع طلا ، نقره و پلاتین در مجموع حداکثر تا 150 گرم همراه مسافر مجاز می باشد ولی خروج هر گونه سکه طلا و هر مقدار از آن از کشور ممنوع می باشد . همچنین خروج ظروف و مصنوعات نقره (به جز زیورآلات ) توسط هر مسافر حداکثر تاوزن 3 کیلوگرم مجاز می باشد با این شرط که جزء آثار تاریخی و فرهنگی کشور محسوب نگردند.
4خاویار
خروج خاویاری که برروی آن دارای مجوز از شیلات باشد، برای هر مسافر تاسقف 125 گرم مجاز می باشد.
5زعفران
هرمسافر مجاز به خروج زعفران تا 100 گرم می باشد.
6کالاهای ایرانی
خروج کالاهای ایرانی که جنبه تجاری نداشته باشند به هر میزان مجاز می باشد.(کالا برای فروش نباشد.)
7ابزار و وسایل حرفه ای
خروج ابزار و یا وسایل حرفه ای به همراه مسافر به قصد برگشت کالا منوط به اعلام و موافقت قبلی از سوی گمرک می باشد .
8کالاهایی که خروج آنها ممنوع بوده و جرم محسوب می شود
مشروبات الکلی، وسايل قمار ،اسلحه سرد و گرم و مواد محترقه و منفجره، مواد مخدر ،نشريات، تصاوير، فيلم، عکس و هر کالايي که مغاير شئونات مذهبي و ملي کشور باشد، هر نوع نوشته مخالف مذهب رسمی کشور و يا مخل نظم و عفت عمومی و شئون ملی ،اشیای عتیقه و کلیه کالاهایی که جنبه میراث فرهنگی دارد و سایر کالاهایی که منع شرعی و قانونی دارند .

قوانین و مقررات کالای همراه مسافر ورودی به کشور

ماده ١٣8آئین نامه اجرایی قانون امور گمرکی
طبق ماده 138 آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی مسافرین ورودی اعم از ایرانی یا غیر ایرانی می‌توانند علاوه بر اسباب مستمل همراه خود که از حقوق ورودی معاف است به شرط غیر تجاری بودن و متناسب با مدت زمان اقامت در سال یک بار کالای نو به ارزش 80 دلار را به شرط غیر تجاری بودن و نداشتن ممنوعیت شرعی و قانونی با معافیت ترخیص نمایند، این معافیت شامل کالاهای حجیم از قبیل یخچال و یخچال فریزر، کولر گازی، جارو برقی، تلویزیون، لباسشویی، ظرفشویی، اجاق گاز، رادیو ضبط غیر پرتابل نمی‌گردد
میزان ارز همراه مسافر
ورود ارز، اسناد بانکی و اوراق بهادار بی نام برای هر مسافر مجموعا تا سقف 10 هزار یورو یا معادل آن به سایر ارزها مجاز بوده و مازاد بر آن باید ضمن اظهار به گمرک و رعایت تشریفات مربوطه اقدامات بانکی آن صورت پذیرد.
میزان مجاز طلا و نقره همراه مسافر ورودی
ورود زیورآلات ساخته شده از طلا و نقره و پلاتین همراه مسافر از قبیل گردنبند، دستبند،گوشواره ؛ انگشتر، النگو و ... برای مصارف شخصی به صورت واحد (از هر کدام یک عدد و در مورد گوشواره یک جفت و النگو شش عدد) در مجموع حداکثر تا میزان 150 گرم مجاز خواهد بود، و مازاد بر آن نیاز به کسب مجوز از بانک مرکزی دارد
مقررات ورود پرندگان و حیوانات
ورود حیوانات و پرندگان وحشی و غیره منوط به ارائه گواهی از سازمان های مرتبط با کشور مبداء، گواهی بهداشت و تاییدیه سازمان حفاظت محیط زیست ایران خواهد بود. طبق قانون ورود سگ و گربه ممنوع است و حیوانات و پرندگان اهلی و غیر آنها منوط به ارائه گواهی بهداشت از کشور مبدا و تاییدیه سازمان دامپزشکی با در نظر گرفتن مقررات قانونی کشور می باشد . (قرنطینه حیوانی)
پرنده های کنترلی
طبق ماده 122 قانون امورگمرکی ورود پرنده های کنترلی (از جمله هلی کوپتر وکواد کوپترها و...) مشمول اخذ مجوز قانونی می‌باشد و چنانچه افراد در زمان خروج از کشور این وسیله را به همراه دارند می بایست مراتب را به گمرک اعلام نمایند .
دارو
ورود دارو و هرگونه مکمل غذایی مشمول اخذ مجوزهای قانونی از قبیل وزارت بهداشت.... بعلاوه حقوق ورودی یا انجام تشریفات تجاری می‌گردد.
میزان مجاز سیگار و تنباکو
ورود سیگار برای هر نفر مسافر به میزان یک باکس معادل 200 نخ یا 50 عدد سیگار برگ مجاز می‌باشد. میزان مجاز تنباکو برای هر مسافر 250 گرم است
کالاهای ممنوعه که همراه داشتن آنها جرم محسوب می گردد
شروبات الکلي، وسايل قمار، اسلحه سرد و گرم و مواد محترقه و منفجره ، مواد مخدر، نشريات، تصاوير، فيلم، عکس و هر کالايي که مغاير شئونات مذهبي و ملي کشور باشد، هر نوع نوشته مخالف مذهب رسمي کشور و يا مخل نظم و عفت عمومي و شئون ملي ، اشیای عتیقه و کلیه کالاهایی که جنبه میراث فرهنگی دارد . و سایر کالاهايي که منع شرعي و قانوني دارند .
  • جاسازی هرگونه کالا و اختفاء آن از دید مأموران گمرک قاچاق تلقی میشود و مشمول مقررات مربوط به قاچاق کالا خواهد بود
  • هزینه هایی که بابت اضافه بار از مسافرین توسط شرکت های حمل و نقل دریافت می شود هیچگونه ارتباطی با حقوق ورودی گمرکی ندارد و این شرکتها با توجه به شرایط خود و مقررات خود بار همراه مسافر را پذیرش می نمایند ، اما ملاک ارزیابی در گمرک ارزش کالا است
  • از تحویل گرفتن کالای دیگران خودداری نمایید چرا که هرگونه مسئولیت قانونی آن به عهده شما می باشد و چنانچه هر نوع تخلف گمرکی کشف شود شما باید پاسخگو باشید .
  • حتی الامکان سبک سفر نمائید تا با کاهش زمان تحویل کالا در کمترین زمان ممکن تشریفات گمرکی را به پایان رسانید
  • به منظور حمایت از صنایع و تولیدات داخلی و کاهش میزان بیکاری حتی الامکان از خرید کالای خارجی اجتناب نمایید
  • هنگام خروج از کشور چنانچه بیمار هستید و دارو همراه خود دارید باید حتماً نسخه پزشک همراه داشته باشید .

شماره تماس گمرک فرودگاه